«ουδέ αίμα μαρτυρίου ημπορεί να εξαλείψη την αμαρτίαν του χωρισμού της Εκκλησίας και της διαιρέσεως, και το να σχίση τινάς την Εκκλησίαν είναι χειρότερον κακόν από το να πέση εις αίρεσιν» Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Ας λυθεί επιτέλους η κατάληψη της Μονής Εσφιγμένου!

Σχετικά με το συνεχιζόμενο πρόβλημα γύρω από τη μονή Εσφιγμένου ορισμένα ερωτήματα και πραγματικότητες:

Η μονή Εσφιγμένου τελεί επί δεκαετίες υπό κατάληψη από άτομα με δικαστικώς και εκκλησιαστικώς αποδεδειγμένη παραβατική συμπεριφορά, από άτομα που συνήθισαν να προβάλλονται φορώντας ράσα σε τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες και να αυτοεμφανίζονται σαν δήθεν «διωκόμενοι, ήρωες, ομολογητές», ακόμη και σαν «οι τελευταίοι γνήσιοι ορθόδοξοι επί γης», «το τελευταίο προπύργιο ορθοδοξίας» και άλλα τραγελαφικά. Έχουν μάλιστα οργανωμένο δίκτυο διασποράς των απόψεών τους σε ΜΜΕ έντυπα, τηλεοπτικά και διαδικτυακά, μέσω συγκεκριμένου ατόμου που υπογράφει ψευδώς σαν «Γραφείο Τύπου Ιεράς Μονής Εσφιγμένου». Έτσι πετυχαίνουν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς συμπάθειά τους.

Οι κύριοι αυτοί έχουν επισήμως χαρακτηριστεί ως σχισματικοί και ως καταληψίες, τόσο από την Εκκλησία, όσο και από την Πολιτεία, με τελεσίδικες αποφάσεις. Δεν είναι μοναχοί, ούτε καν Αγιορείτες, εντούτοις ρασοφορούν. Τονίζουμε πως δεν είναι κανονικοί μοναχοί της μονής Εσφιγμένου, απλώς διαμένουν αυθαιρέτως στη μονή Εσφιγμένου ως καταληψίες και δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να εισέλθει, πλην των υποστηρικτών τους και πλην των επισκεπτών του Αγίου Όρους που δεν έχουν γνώση του προβλήματος. Ήδη από το 1972 ξεκίνησαν να εγκαταβιούν στη μονή Εσφιγμένου διάφορα άτομα, τα οποία είναι ξένα προς το Άγιον Όρος και δεν ανήκουν θρησκευτικά σε οιαδήποτε τοπική ή αυτοκέφαλη Εκκλησία σε κοινωνία με το Άγιον Όρος. Τα άτομα αυτά είναι σήμερα περίπου 35-45, δεν είναι σταθερά τα ίδια πρόσωπα στο χρόνο, πλην της περίπου δεκαμελούς ηγετικής ομάδας αυτών. Οι ίδιοι αυτοί καταληψίες που αυτοπροσδιορίζονται σαν δήθεν «γνήσιοι ορθόδοξοι», θεωρούν αιρετικούς όλους τους Αγιορείτες και αιρετική την Εκκλησία της Ελλάδος! Σχετίζονται θρησκευτικά με μία μόνο από τις δεκάδες εξωεκκλησιαστικές παρατάξεις παλιοημερολογιτών και ποτέ δεν συλλειτουργούν με κανονικούς ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Άγιον Όρος για να λύσει το πρόβλημα και την αλλοπρόσαλλη κατάσταση που οι εξωαγιορείτες δημιούργησαν στο Άγιον Όρος, έκαναν πλειάδα συναντήσεων μαζί τους, μεταξύ 1972-2002. Εντούτοις, οι εγκαταβιούντες εντός της μονής Εσφιγμένου, ποτέ δεν υπαναχώρησαν από τις ακραίες θέσεις τους, δεν δέχτηκαν να χειροτονηθούν κανονικά, ούτε δέχθηκαν να αποκαταστήσουν την εκκλησιαστική κοινωνία με τους Αγιορείτες. Έτσι, το έτος 2005 ορίστηκε νέα και κανονική αδελφότητα της μονής Εσφιγμένου, σήμερα περίπου 16μελής, με ηγούμενο τον γέροντα Χρυσόστομο, που ανέλαβε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μονής, ενώ οι εξωαγιορείτες καταληψίες χαρακτηρίστηκαν και επισήμως ως καταληψίες και κρίθηκαν απελατέοι από το Άγιον Όρος. Δυστυχώς, ταμπουρώθηκαν στη μονή, απαγόρευσαν αυθαιρέτως την είσοδο της κανονικής εσφιγμενιτικής αδελφότητας στη μονή, απαγόρευσαν την είσοδο στη μονή της Αστυνομίας, της Πολιτικής Διοίκησης Αγίου Όρους, της Αρχαιολογίας, της Πυροσβεστικής κλπ. Για τη νέα αδελφότητα δεν έχει καταστεί έως τώρα εφικτό να διαμένει εντός της μονής, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης αυτής και διαμένει προσωρινά στο Εσφιγμενιτικό αντιπροσωπείο στις Καρυές.
Οι καταληψίες της μονής Εσφιγμένου έχουν δημοσίως απευθύνει απειλές, ώστε να μην λήξει η κατάληψη, όπως «μην τολμήσετε να μας πειράξετε», «θα χυθεί αίμα», «θα ανατινάξουμε τη μονή, θα την κάνουμε Κούγκι» κλπ. Αυτοδικαιώνονται μάλιστα αναληθώς, λέγοντας α) πως «διώκονται επειδή δεν δέχονται ευρωπαϊκά κονδύλια», ενώ ούτε καν εκπροσωπούν τη μονή και ενώ κανείς δεν τους παρακαλεί να πάρουν αυτά τα (ανύπαρκτα) ευρωπαϊκά κονδύλια! β) πως διεξάγουν «αντιοικουμενιστικό αγώνα», ενώ είναι οι ίδιοι εκτός Εκκλησίας, αφού δεν αναγνωρίζουν ως ορθόδοξη καμμία Τοπική ή Αυτοκέφαλη Εκκλησία και κανένα Πατριαρχείο (π.χ. Ιεροσολύμων, Αντιοχείας, Κωνσταντινουπόλεως, Μόσχας, Σερβίας, Γεωργίας κλπ)! γ) πως λιμοκτονούν (από το έτος 2002 έως σήμερα!) δίχως τρόφιμα, πως δεν έχουν φάρμακα, πως «πεθαίνουν γέροντες μοναχοί χωρίς γιατρό», ενώ μπαινοβγαίνουν παρανόμως ανενόχλητοι στο Άγιον Όρος, εξυπηρετούνται κανονικά από το ιατρείο και το φαρμακείο των Καρυών, καθώς και από παλιοημερολογίτες υποστηρικτές τους κλπ.

Δυστυχώς, οι σχισματικοί καταληψίες της ιεράς μονής Εσφιγμένου ενεπλάκησαν σε πλειάδα αδικημάτων και έχουν σωρεύσει πολλές τελεσίδικες καταδίκες από δικαστήρια ανά την Ελλάδα (Συμβούλιο της Επικρατείας, Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου κλπ) για κατάληψη των κτηρίων της μονής, για επίθεση εναντίον μοναχών με σιδηρολοστούς και βαρείες σωματικές βλάβες, για παραβάσεις του αρχαιολογικού νόμου, για παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ. Πρόσφατα, τον Ιούλιο 2013, εικόνες ντροπής έφτασαν στα πέρατα της γης για το Άγιον Όρος, με τη ρίψη βομβών μολότωφ εναντίον της Αστυνομίας στις Καρυές! Εντούτοις, πολλές εκκλησιαστικές και δικαστικές αποφάσεις περί απομάκρυνσης των καταληψιών κλπ μένουν ανεκτέλεστες. Γιατί υπάρχει κωλυσιεργία στην απόδοση δικαιοσύνης στο Άγιον Όρος;Γιατί εφαρμόζονται με δυσκολία οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της μονής Εσφιγμένου; Γιατί η Αστυνομία ανέχεται να εξευτελίζεται από μία χούφτα ρασοφόρων που εμφανώς παρανομούν και βιαιοπραγούν εμπρός της; Υπάρχει πολιτικός δάκτυλος που εμποδίζει τη λύση του προβλήματος;

Ποια κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν τους σχισματικούς καταληψίες της ιεράς μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατάληψή της;
Α) Η «Χρυσή Αυγή» διά της οργάνωσης «Ιερός λόχος» παρακινούσε, τουλάχιστον έως πρόσφατα, δημοσίως μέσω ίντερνετ τον κόσμο να στέλνει υλικά αγαθά στους δήθεν «πολιορκούμενους και ομολογητές» ψευδοεσφιγμενίτες καταληψίες. Επίσης, δείτε την επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο προσφάτως συλληφθείς και προφυλακισθείς χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός για την προσπάθεια εφαρμογής της νομιμότητας από την Αστυνομία στη μονή τον Ιούλιο 2013.
Β) Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχουν αρχηγό τον Πάνο Καμμένο, που είναι δεδηλωμένος παλιοημερολογίτης, δεδηλωμένος υποστηρικτής των καταληψιών της μονής Εσφιγμένου, ενώ πρόσφατα εισήλθε παράνομα στο Άγιον Όρος, αγνοώντας επιδεικτικά τους νόμιμους τρόπους εισόδου στο Όρος. Επίσης, ο γνωστός βουλευτής του ίδιου κόμματος, Βασίλης Καπερνάρος, είναι ο δικηγόρος υπεράσπισης των καταληψιών της μονής Εσφιγμένου.
Επομένως, σημαντικό μέρος της λεγόμενης «άκρας δεξιάς» ή των ίδιων των καταληψιών εμπράκτως υποστηρίζει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση στον Αγιώνυμο Άθωνα και απειλεί τη Δημοκρατία με υποδαύλιση πράξεων βίας και ακραίας αντίδρασης, εάν «αποτολμηθεί» η εφαρμογή της νομιμότητας και κανονικότητας στο Άγιον Όρος!
Η λεγόμενη «άκρα αριστερά» και ο αναρχικός κόσμος των Εξαρχείων δεν υποστηρίζει άμεσα την κατάληψη, αλλά επιχαίρει για την κατάληψη (όπως βίλα Αμαλίας, Υφανέτ κλπ), για τις μολότωφ και για την αμαύρωση του Αγίου Όρους, π.χ. δείτε εδώ

Τέλος, αξίζει μία υπενθύμιση της παραβατικής συμπεριφοράς των σχισματικών καταληψιών της μονής Εσφιγμένου, όπως αποτυπώνεται σε κατάλογο με εκκλησιαστικές και δικαστικές καταδίκες εις βάρος τους, ακόμη και για ποινικά αδικήματα.
Το πρόβλημα της Εσφιγμένου είναι σοβαρό και αξίζει να το σκεφθεί όποιος αγαπά τον Αγιώνυμο Άθωνα, την Εκκλησία και το λαό μας. Ας ευχηθούμε και ας κινητοποιηθούμε προς το να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η κανονικότητα και η ειρήνη εντός Αγίου Όρους, ειδικά εφέτος που εορτάζονται τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή του!

Μ.Γ.

Σημείωση: Το ανωτέρω κείμενό μας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 6/10/2013 σε ειδησεογραφικές σελίδες και ιστολόγια, π.χ. http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=151872