«ουδέ αίμα μαρτυρίου ημπορεί να εξαλείψη την αμαρτίαν του χωρισμού της Εκκλησίας και της διαιρέσεως, και το να σχίση τινάς την Εκκλησίαν είναι χειρότερον κακόν από το να πέση εις αίρεσιν» Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΨΕΥΔΗΣ «ΕΙΔΗΣΗ» ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΕΣΦΙΓΜΕΝΙΤΕΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ

ΝΕΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ «ΕΙΔΗΣΗ» ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ή
Πώς να κρατάς αναμμένο το ενδιαφέρον και ανοιγμένο το πορτοφόλι των οπαδών σου…

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Για πολλοστή φορά σήμερα 21/7/2015 η γνωστή ομάδα σχισματικών καταληψιών κτηρίων της μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους και οι οργανωμένοι οπαδοί τους κατέκλυσαν δεκάδες ιστοσελίδες στο ελληνόφωνο διαδίκτυο με πανικόβλητες ανακοινώσεις, ότι δήθεν «επίκειται χτύπημα στο μοναστήρι τους»! Θα ήταν όλα αυτά άξια θυμηδίας, αν δεν αφορούσαν στην διαστρέβλωση των αγιορείτικων και εκκλησιαστικών πραγμάτων, αν δεν περιείχαν εκμετάλλευση της λαϊκής ευσέβειας, αν δεν περιλάμβαναν καπηλεία του ράσου και του μοναχισμού, αν δεν συνεπάγονταν παραπλάνηση των μη καλώς γνωριζόντων το συγκεκριμένο αγιορείτικο πρόβλημα της μονής Εσφιγμένου…





2. ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Ευχή διατυπώνει κάθε εχέφρων φίλος της Εκκλησίας, κάθε φίλος της καλής λειτουργίας της Πολιτείας μας και γνώστης της Αλήθειας: ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ η διασπειρόμενη «είδηση», κάτι που θα σήμαινε ότι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ! Όντως υποκρύπτεται ο φόβος των ανθρώπων που είναι πίσω από την «είδηση», ότι θα υλοποιηθούν τελεσίδικες εκκλησιαστικές και δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στην λύση της κατάληψης των κτηρίων που αυτοί κατακρατούν αντικανονικά παράνομα! Οι κύριοι πίσω από την είδηση έχουν λόγους να φοβούνται, διότι «δεν έχουν τη φωλιά τους καθαρή», κατά το κοινώς λεγόμενο… Μόνο οι φίλοι της αλήθειας και της τάξης δεν έχουν κανέναν λόγο να φοβούνται!

3. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ «ΕΙΔΗΣΗΣ»
Καταρχάς, η ίδια η «είδηση» έχει αυτοαναιρετικά στοιχεία! Επικαλείται ανώνυμη πηγή, μη κατονομαζόμενη. Μιλά για υλοποίηση απόφασης έως τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ είναι γνωστό πως δεν υλοποιούνται εκτελέσεις αποφάσεων της Δικαιοσύνης καθ’ όλον τον Αύγουστο. Διατυπώνεται με πανομοιότυπο τρόπο από τους ίδιους ανθρώπους, όπως σε πλείστες άλλες φορές, που εκπέμπεται το μήνυμα «κινδυνεύουμε, κινδυνεύει το μοναστήρι μας, κινδυνεύει η ορθόδοξη πίστη». Γίνεται επίκληση «πολέμου έως θανάτου» με προφανή στόχο την άγρα και την συσπείρωση οπαδών, αλλά οπωσδήποτε και τη συγκέντρωση υλικών βοηθημάτων και συνδρομών από τους «ευαισθητοποιημένους οπαδούς». Χρησιμοποιούνται πολλά στοιχεία περί επείγοντος («κίνδυνος», «sos» κλπ), ενώ τίποτε επείγον δεν υπάρχει. Η είδηση έχει ξαναπαρουσιαστεί με πολλές παραλλαγές κατά το παρελθόν από τους ίδιους αυτουργούς και οπωσδήποτε θα ξαναπαρουσιαστεί, όσο αυτοί εμμένουν ανυποχώρητοι στις πλανεμένες ιδέες τους και στον φανατισμό που οφθαλμοφανώς τους διακρίνει.

4. ΑΠΟΡΙΕΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς με την «είδηση» αυτή;!
-Την ύπαρξη έτοιμου δικτύου και οργάνωσης των προ πολλού εκφανατισθέντων οπαδών τους;
-Τον σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο διασποράς (ψευδούς) είδησης, δίκην εκτάκτου δελτίου ειδήσεων;
-Την αριστουργηματική αυτοπροβολή των ιδίων των διασπειρόντων την «είδηση», σαν να είναι αδικημένοι από ένα τυφλό και απάνθρωπο σύστημα;
-Τις μεγαλοστομίες για «αγώνα», «ορθοδοξία», «πόλεμο έως θανάτου»;
-Την επίκληση του συναισθήματος των δεκτών της «είδησης»;
-Την έντεχνη απόκρυψη της πραγματικότητας πίσω από τα εντυπωσιοθηρικά «πυροτεχνήματα»;




Ποιοι είναι στ’ αλήθεια αυτοί που τα λεν αυτά και σε τι αποσκοπούν; Με νηφάλιο βλέμμα, πρόκειται όντως για «έκτακτη είδηση ενός επικείμενου κακού εις βάρος αγνών και πολεμουμένων αγωνιστών Αγιορειτών»; Το αναφερόμενο ως «μοναστήρι τους» είναι όντως δικό τους; Εξηγούμαστε:

5. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1) Πίσω από την «είδηση» βρίσκονται οι ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ και όχι από κάποια Αγιορείτικη αδελφότητα. Αυτοί αποδεικνύουν ότι ξέρουν καλά να χειραγωγούν τον ανυποψίαστο κοσμάκη, να δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις, να αποκρύπτουν τις αληθείς τους ιδιότητες και να καρπώνονται έμπρακτη υποστήριξη από θύματα που παραπλανούν στις ιδεοληψίες τους.

2) Η ομάδα αυτή των σχισματικών καταληψιών διαθέτει ηγετικό «σκληρό» πυρήνα 10-15 ατόμων που ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΛΕΙΑΔΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΩΡΕΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ, ποινικών και αστικών, όπως οικονομικές απάτες, βιαιοπραγίες, ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, χρήση όπλων κλπ. Πρόκειται για ομάδα προσώπων που καταλαμβάνουν το βασικό κτήριο της μονής Εσφιγμένου (και άλλα κτήρια) και τελούν υπό έξωση και απέλαση όχι μόνο από το κτήριο αυτό, αλλά και συνολικά από το Άγιον Όρος.

3) Το δήθεν «μοναστήρι τους» δεν είναι δικό τους και με κανέναν τρόπο δεν τους ανήκει. Πρόκειται για ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ, δηλ. μονή υποκείμενη στην άμεση πνευματική δικαιοδοσία του εκάστοτε οικουμενικού Πατριάρχη. Πρόκειται μάλιστα για μονή Αγιορείτικη, σε τόπο όπου ισχύει ο Καταστατικός Χάρτης Αγίους Όρους, ο κυρωμένος από το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 105), εκεί όπου άπαντες οι προσερχόμενοι ορθόδοξοι να μονάσουν είναι φιλοξενούμενοι της Παναγίας, αχρείοι δούλοι και απλοί φύλακες του Περιβολιού της, με τις μοναχικές υποσχέσεις της ακτημοσύνης, υπακοής και παρθενίας. Κανένα κτήριο δεν τους ανήκει, όλα ανήκουν στην Κυρία Θεοτόκο και του Αγίου Τόπου τη διοίκηση ασκεί η προς τούτο αρμόδια Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.

4) Η ομάδα αυτή των σχισματικών καταληψιών είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένη ομάδα αυτοαποκαλουμένων «γνησίων ορθοδόξων», δηλαδή εξωεκκλησιαστικών και παρασυνάγωγων παλιοημερολογιτών. Οι συγκεκριμένοι ρασοφόροι είναι και επισήμως χαρακτηρισμένοι ως σχισματικοί, είναι μάλιστα καθηρημένοι παντός ιερατικού σχήματος ή του μοναχικού βαθμού. Η ομάδα των σχισματικών καταληψιών έχει αυτοαποκοπεί από τους λοιπούς Αγιορείτες και από σύμπασα την ορθόδοξη Εκκλησία, παρότι ρασοφορούν. Έχουν χαράξει δική τους, αυτοσχέδια, πορεία μακριά από την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και μακριά από κάθε τοπική ορθόδοξη Εκκλησία ή Πατριαρχείο.

5) Εκπρόσωποι της ομάδας των σχισματικών καταληψιών εμφανίζονται συχνά σε τηλεοπτικά κανάλια και σε εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, αγρεύοντας οπαδούς και υλική συμπαράσταση, πράγματα ξένα προς το ορθόδοξο, το μοναστικό και το αγιορείτικο ήθος. Στόχος είναι η κίνηση αισθημάτων συμπαθείας υπέρ τους, συναισθημάτων αγανάκτησης για τους καταγγελλόμενους ως «διώκτες» τους, η πρόκληση ταραχής, ο εκφανατισμός και η δημιουργία και επέκταση κοσμικού δικτύου οπαδών τους. Είναι οι ίδιοι που διατυμπανίζουν ψευδώς ότι «διώκονται διότι δεν δέχονται ευρωπαϊκά κονδύλια». Λυπηρό στοιχείο αποτελεί ότι δημοσίως ονομάζουν «ψευτοαγίους» ή ακόμη και «μάγους» τους συγχρόνους αγίους Πορφύριο και Παϊσιο, ενδεικτικό της εκκλησιαστικής εκτροπής τους.

6. ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ως γνωστόν, η κανονική και αναγνωριζόμενη πανταχόθεν εσφιγμενίτικη αδελφότητα, υπό την ηγουμενεία του γέροντος Βαρθολομαίου, κατοικεί προσωρινά στο εσφιγμενίτικο κονάκι Καρυών, καθότι εκκρεμεί από τις αστυνομικές δυνάμεις η λύση της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της. Προαναφέραμε ότι υπάρχουν ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΣΦΙΓΜΕΝΙΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΙΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ. Είναι βέβαιο και μοιραίο αυτές κάποια στιγμή να υλοποιηθούν, όσο και αν η Ελληνική Αστυνομία έχει επιδείξει ολιγωρία ή αδράνεια σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Ήδη η αστυνομία απέδωσε στους Εσφιγμενίτες ακίνητα της μονής τους σε Θεσσαλονίκη και αλλού, το ίδιο σύντομα αργά ή γρήγορα θα πράξει και για το κατειλημμένο τμήμα του κονακίου Καρυών και για το βασικό κτήριο της μονής. Οι καταληψίες μπορούν να είναι βεβαιότατοι πως η αντίδρασή τους, ουσιαστικά η σκιαμαχία τους, έχει ημερομηνία λήξης και οπωσδήποτε θα βρεθούν άλλοι μία φορά ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για παραβατικές πράξεις και παραλείψεις τους. Ας ελπίσουμε πως θα αντιληφθούν το ημαρτημένο των επιλογών τους, στις οποίες συμπαρασύρουν τους ευπίστους και τους μη ερευνώντες, και πως θα επανατροχιαστούν στην Εκκλησία και στον σεβασμό των νόμων. Άλλωστε, έχει σοβαρό πρόβλημα κράτος στο οποίο δεν υπάρχει καθολικός σεβασμός των νόμων ή γίνεται επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης που το ίδιο έχει ορίσει. Δεν είναι δυνατόν η εκκλησιαστική ανταρσία και η καταφυγή σε βία, απάτες και πολεμική να ονομάζονται «αγώνας υπέρ της ορθοδοξίας». Αψευδείς μάρτυρες οι πατέρες της Εκκλησίας και οι αναρίθμητοι Αγιορείτες μοναχοί και άγιοι που έδωσαν τη μαρτυρία της συνειδήσεως με τους κόπους, με τους ιδρώτες, με τους αγώνες τους, με την μεγίστη μοναχική αρετή: την ΥΠΑΚΟΗ.

7. Η ΔΕΟΥΣΑ ΣΤΑΣΗ
Καθένας που σέβεται τον Άγιον Όρος, την Εκκλησία γενικώς, την εκκλησιαστική τάξη, την ευνομία, την τήρηση των νόμων και την Αλήθεια την ίδια, οφείλει να διαχωρίσει σαφώς τη συνθηματολογία και την προπαγάνδα από την πραγματικότητα. Η δήθεν «είδηση» των δήθεν «απειλουμένων» είναι άκρως προπαγανδιστική και προφανώς αποσκοπεί στην «αγωνιστική γυμναστική» των παραπλανημένων οπαδών τους και στην άγρα υποστήριξης, ιδίως οικονομικής. Το Άγιον Όρος ή η Εκκλησία ούτε κινδυνεύει, ούτε έχει ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες για να το «σώσουν»! Η Εκκλησία σώζει τα μέλη της γιατί έχει κεφαλή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, δεν σώζεται από τα μέλη της!
Η απαράδεκτη κατάσταση που το Άγιον Όρος βιώνει με την διάσπαση της ενότητάς του έχει προ πολλού εκλείψει, αφότου οι Αγιορείτες και ο δεσπότης του αγιωνύμου Άθωνος, οικουμενικός Πατριάρχης, έδωσαν οριστική λύση στο γνωστό εσφιγμενίτικο πρόβλημα, προβαίνοντας κατόπιν εξαντλητικών διαλόγων και υπομονής, σε αποφάσεις απέλασης των σχισματικών καταληψιών που αυτοπροβάλλονται σαν «πολιορκημένοι και τελευταίοι αγωνιστές της ορθοδοξίας» και αποκαθιστώντας νέα και κανονική αγιορείτικη αδελφότητα για την εν λόγω μονή. Οι αποφάσεις τους επικυρώθηκαν σε κάθε βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Οπωσδήποτε οφείλει να γίνει σεβαστή από όλους κάθε απόφαση και νόμος, Εκκλησίας και Πολιτείας, που αφορά στη λύση της κατάληψης, στην ελευθέρωση των κτηρίων από τα οποία η ανωτέρω ομάδα σχισματικών καταληψιών αρνείται να αποχωρήσει ειρηνικά.Ας ειρηνεύουμε όλοι, ας μην ταραζόμαστε, ας μην παρασυρόμαστε από μεγαλοστομίες, ας μην είμαστε τόσο ευκολόπιστοι σε έντεχνες προπαγάνδες και ας έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυρία Θεοτόκο, η οποία σκέπει και φρουρεί το Περιβόλι της από άκρου εις άκρον!




8. ΠΗΓΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώση επί του θέματος και όχι απλώς να μείνουν στις έντεχνες εντυπώσεις, μπορούν να αναζητήσουν αμερόληπτες πηγές και να αποτανθούν σε αυτούς που είναι αρμόδιοι:
1) Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους
2) Οικουμενικό Πατριαρχείο
3) Ελληνική Πολιτεία

Οι ανωτέρω διατυπώνουν επανειλημμένα δημόσιες θέσεις, π.χ.
1)

2)

3)


Συμπληρωματικά, παραθέτουμε απόψεις
i) διακεκριμένων νομικών:
ii) που εκτέθηκαν σε συνέδριο της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
http://www.livemedia.gr/video/489

Τέλος και τω Θεώ δόξα!